Vem köper ost när Sverige stänger?

Under några månader har säkert ingen missat vad som håller på att hända ute i världen med ett virus som sprider sig snabbt mellan länder. När regeringen förbjuder folksamlingar och råder människor att stanna hemma börjar människor hamstra mat så att affärernas hyllor ekar tomma likt en scen ur en dystopisk film. När många länder samtidigt har samma läge som Sverige kan leveranser av mat till landet ta längre tid än annars. Detta kommer säkert påverka tillgången på mat under en tid framöver. Men trots att det i Sverige finns många producenter av svensk mat hamnar den inte ute i butikerna, och producenterna riskerar istället att konkursa, varför?

Jag och min man tillverkar ost i vårt gårdsmejeri. Vi är experter på buffelmozzarella men har också börjat med komozzarella, brieostar och andra färska ostar som många svenska konsumenter tycker om. Och fram till för bara några dagar sedan hade vi många beställningar på ost. Efter några års riktigt hårt arbete hade vi precis vågat skalat upp vårt lilla gårdsmejeri något och gjort om i gårdsbutiken. Ett litet schema hänger i mejeriet där vi skriver upp vad företag beställer. Våra kunder är för det mesta restauranger, caféer, och lunchställen, allt via återförsäljare i Stockholm som når hela landet med sina transporter. Någon sådan logistik ägnar inte vi oss åt själva. Men när deras kunder stänger så har inte heller de några kunder. Våra beställningar som sett lovande ut, ser just nu ut att vara ungefär noll. Ingen vill ha färskostar i ett sådant här läge och schemat är blankt på väggen i mejeriet.

Det finns andra vägar att gå för att få in pengar till lön och omkostnader. Att sälja på REKO som vi också gör, men även att sälja till detaljhandeln. Nu när människor av förklarliga skäl inte rör sig ute lika mycket skulle detta vara en god idé. Men det finns ett problem som säkert få är medvetna om. Detaljhandeln tar nämligen betalt av företag för vi ska få sälja våra produkter där, jag ska återkomma till detta snart.

I veckan kom ett mejl från Livsmedelsverket, alltså kontrollmyndigheten som genom lag ska kontrollera våra verksamheter. De kontrollerar renlighet, tillvägagångssätt, lokalers utformning och produkternas säkerhet och redlighet. Ingen ska bli sjuk av att äta mat, all mat ska vara säker! De dyker upp både med förvarning men också utan förvarning, och de kan ta mikrobiologiska prover på plats om de tycker något verkar konstigt. De kan också som statens myndighet stänga ner verksamheter, samt ta sig in i lokalen även om innehavaren nekar tillträde, med handräckning av polis. I Livsmedelsverkets mejl meddelas alla gårdsmejerister att den årliga avgiften för vår verksamhet nu höjts med 30%! För oss betyder det att vi redan nu betalar 10 000 kr per år, och alltså får betala 13000 kr istället. Trots att vi inte får fler kontrolltimmar. Ja, tänker ni. Det är väl inte så mycket. Nej kanske inte det, men jag ska återkomma även till det.

Om jag och min man vill packa vår mozzarella och våra brieostar och sälja dem till detaljhandeln istället, alltså ICA, COOP, Lidl, Willys, Hemköp och alla andra så måste vi först godkännas i deras system. Den första åtgärden hos ICA är att man fyller i sitt namn i något som kallas leverantörsportalen. Då blir man i princip godkänd direkt och får då leverera till fem butiker på ett år, -fem! Hos de andra butiksägarna jag nämner ovan finns ingen sådan respit. För att få leverera krävs nämligen att ett annat företag, en privat certifieringsfirma kontaktas och utför en kontroll hos oss. För detta betalar vi ungefär 10 000 kr. Komjölken vi köper är förutom lokal, dessutom ekologisk. För att vi ska kunna sätta EU ekologiskt-märket på förpackningarna med brie så måste vi betala ytterligare 8000 kr, för denna kontroll vägrar Livsmedelsverket göra ute på sina ordinarie besök utan har lejt ut den på privata aktörer, trots att den faktiskt hör till livsmedelslagstiftningen.

En vän av ordning tänker nu kanske att detaljhandeln har en massa specialkrav. Det är nämligen något de brukar göra reklam för, att deras krav är höga. Nej, det finns defakto inga specialkrav hos detaljhandel annat än att maten ska vara säker. Inspektören som kommer ut till mejeriet kontrollerar nämligen verksamheten (igen), för samma sak som kontrollanten från Livsmedelsverket precis kontrollerat, enligt en standard som heter IP-Livsmedel och som i det närmaste är en blåkopia av livsmedelslagstiftningen. Skillnaden är att den privatägda certifieringsfirman inte kan besöka vår verksamhet oanmält, inte heller tar de ut några prover, de har heller inget mandat att stänga vår verksamhet och egentligen får de inte ha några åsikter alls förutom att de kan ge avvikelser i en kontrollrapport. Avvikelser i verksamheten måste rättas till, det är oftast inte supersvårt. Något annat som den här standarden tvingar oss till är att återgå till ett mer oflexibelt sätt att styra produktionen på som innebär att fler rutiner än nödvändigt för verksamheten måste vara skriftliga, något som Livsmedelsverket och LRF arbetat aktivt för att få bort. Dessa mer oflexibla krav höjjer inte säkerheten på produkterna utan gör verksamheten mer byråkratisk och svårarbetad vilket innebär en förlust i produktivitet. Som småföretagare måste man kunna hålla i slantarna och därför vill man aldrig betala något som man redan betalat en gång och som också gäller något som redan kontrollerats. Så ni förstår kanske att vår motivation för att ansluta oss till en privat IP-certifiering, som inte ger något mervärde annat än som en entrébiljett in till detaljhandeln, inte är särskilt stor.

De som äger standarden IP-Livsmedel är dessutom LRF, som å ena sidan arbetar nära med myndigheter för att få bort regelkrångel men å andra sidan bidrar till regelkrångel genom sin egna standard. Det är som att den ena handen inte vet vad den andra handen gör, rena nippran alltså. Summan på 10 000 kr för privat kontroll kommer dessutom förmodligen att höjas till samma nivå som Livsmedelsverkets som nämndes tidigare, alltså blir ökningen 6000 kr för oss totalt.

För att sälja mozzarella och brieost som är märkt ekologisk till detaljhandeln, skulle vi få betala 34 000 kr per år i kontrollavgifter vilket inkluderar Livsmedelsverkets, kommunen (kontroll av vår brunn) samt två privata kontrollorgan (för IP Livsmedel och EU-Ekologiskt). Med lite huvudräkning skulle vi kunna sälja till 10 butiker i vårt närområde, så egentligen är det en hög summa med tanke på att vi kan sälja till fem ICA-butiker helt gratis och utan några krav på extra certifiering. Det här är inte de enda avgifterna vi betalar för men jag lämnar det för denna gång. Däremot är det svårt att överleva ekonomiskt i ett företag som vårt genom att enbart skicka produkter till 5 ICA-butiker.

Det finns en spillra av ostproducenter kvar i Sverige idag. Det tillverkas många olika ostar i Sverige av fantastisk kvalitet men vi får inte sälja dem till detaljhandeln utan väldigt höga kostnader för detta. Därför får de flesta konsumenterna aldrig äta dem förutom på restaurangbesök. Istället importeras samma sorters ostar från ofta enormt stora företag i andra länder och säljs till låga priser i detaljhandeln. Det är varken bra för klimatet på jorden, eller för företagsklimatet i Sverige.

Den svenska matproducenten lider ekonomiska kval och tvingas stänga ner sin verksamhet, samtidigt som hyllorna i detaljhandeln är tomma på samma sorts produkter i väntan på att importen ska komma igång. Detta är ett systemfel som är skapat av detaljhandeln tillsammans med LRF.

När Eldost (en svensk stekost) lanserades av Sveriges Gårdsmejerister under sommaren 2019 kunde ingen detaljhandel ta in osten från lokala gårdsmejerister eftersom den inte fanns centralt listad. Trots den enorma efterfrågan från konsumenter på grund av Världshälsoorganisationens rödlistning av Halloumi, finns den fortfarande idag inte centralt listad. Detta för att de flesta gårdsmejerister unisont vägrar att betala för samma kontroll flera gånger. Här tappar detaljhandeln en enorm möjlighet till försäljning och konsumenter får en minskad möjlighet att äta svenskproducerad mat. Vi är på något sätt fast i systemet allihopa.

I januari 2020 skickade Sveriges Gårdsmejerister ett brev skrivet av undertecknad, till LRF och förklarade läget samt presenterade en åtgärdsplan. Vi väntar fortfarande på svar. Ta bort kravet på marknadstillträde som detaljhandeln hittat på och som i nuläget utgör ett ekonomiskt hinder och låt små företag under myndighetens kontroll leverera sina produkter till lokala butiker. På så sätt säkrar vi både de lokala företagen och produktionen av livsmedel under tider i kris. Att göra som nu att åderlåta livsmedelsförädlare på kontrollavgifterna som är nästan lika stora som en som producerar 100 kg ost än en som producerar 100 ton är direkt kontraproduktivt, bättre att pengarna stannar i företagen så att de kan användas som investeringar.

ICA, COOP, Lild, Hemköp, detta är en uppmaning till er! Ta bort kravet på IP-certifiering och ta in mat från era lokala producenter, gör det nu utan några andra krav än att företaget är godkänt av Livsmedelsverket eller kommunen. På det sättet stöttar ni svensk matproduktion. Min uppmaning till LRF är; lägg ner standarden för en IP-Livsmedel, den gynnar ingen utan leder istället till en lägre självförsörjningsgrad av förädlade livsmedel.

Men allt det här vet nog både regering och rikstag som delegerat den ekologiska kontrollen till privata kontrollorgan, LRF med sin egna parallella standard och kontrollmyndigheterna som omotiverat höjjjer sina avgifter. I valtider pratas det stort och brett om hur viktiga småföretagarna är för landet och dessutom på senare tid hur viktigt det är med självförsörjning, men när det gäller att göra något åt saken verkar alla aktörer vara helt tondöva och handlingsförlamade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s