Varför vill ni veta hur länge mozzarella håller?

Sommaren har visst flugit förbi sedan jag gjorde ett inlägg senast. Vi har detta år haft produktion fem dagar i veckan och nu har jag varit tvungen att skärpa mig rejält. Ett par hundra liter mjölk varje gång är mycket för oss när vi bara är tre personer. Eftersom mozzarella bara är klar vid en viss fast tidpunkt varje dag (beroende på när vi startade mjölkningen såklart) måste de olika satserna som sätts på morgonen vara noga avvägda mot hur lång tid det tar att göra klart det första satsen, den andra satsen och så vidare. Mitt i allt dyker det upp ett gäng glada kunder som står i butiken och kollar på oss som om vi vore guldfiskar i en skål. Det får man gärna göra, det är ju något speciellt med att se mozzarella knipsas av ner i kallt vatten. Däremot kan minsta lilla försening ställa till stora problem längre fram i kedjan med resterande satser. Då förvandlas jag till soup-nazi (Ref. Seinfeld), och vill bara veta hur mycket mozzarella folk vill ha. De få skrika in i mejeriet så packar jag. Mamma tar betalt mellan de olika satserna. Så inget småpratande alltså. Men de flesta verkar tycka det är okej.

Vi får ofta frågan hur länge mozzarellan håller. Varför är det egentligen intressant undrar jag, ni måste ju smaka den färsk liksom. Mozzarella är en färskost.

Vad är annars poängen med att åka hela vägen hit, vänta i en timme på att få handla, slåss i kön för att få betala och sen åka hem för att spara den i kylen i 8 dagar? Högst obegripligt i min värld. Blir även provocerad, skulle vilja ta tillbaka burken och säga att kom och köp mozzarella samma dag ni tänker äta den. Jag brukar dock svara att färsk mozzarella är som det färskaste godaste surdegsbrödet. Vem går hem och tjuvsparar på färskt bröd, och är det verkligen färskt efter en dag? Hållbarhet i relation till mozzarella handlar inte om mikrobiologi, mozzarella blir inte ”dålig” efter åtta dagar, den går liksom bara inte att äta eftersom den är helt mjuk. Själv äter jag aldrig mozzarella som är äldre än dagens, möjligtvis dagen efter. Men aldrig äldre än så. Men då är jag å andra sidan marinerad i mozzarella. Jag skulle vilja att ni kunde känna den skillnaden!

_DSC0896_2

Vill man ha den färska, syrliga och lätt smöriga smaken samt lite tuggmotstånd i en buffelmozzarella så köp en direkt av oss kl 15:30 en tisdag, torsdag, fredag eller söndag. Jag lovar att ni kommer uppleva något helt nytt!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s