Mozzarellakurs i Örebro

I helgen var undertecknad och assistent återigen ute på vägarna med mozzarellakaret, träpinnen och några plastkärl nerpackade i baksätet. Skramlade i princip lagligt iväg mot Örebro och vidare mot samhället Vintrosa där Karin och Håkan driver lantbruket och gårdsmejeriet Ostbiten. Längs en kurvig väg, och till bilens stötdämpares fasa, fann vi ändå ett vackert landskap där Karin och Håkans gård skymtade i slutet av fälten. På gården bor 35 fjällnära fjällkor och Jersey-kossor. De har dessutom några hundra får, angoragetter och två hästar med de största hovar jag sett. När vi funnit gårdsmejeriet bland alla röda trähus på gården och backade upp bilen mot detta, galopperade till min förvåning en lurvig ponny förbi i ögonvrån. Det visade sig senare vara en av parets stora varghundar, fast det var tydligen bara en valp.

Genom det stora fönstret i byggnaden kunde man från gårdsplanen se in i mejeriet. Vi gick in och träffade Karin som precis som min mamma, alltid håller på med något i mejeriet och ”jag ska bara”. Hennes mejeri var förhållandevis litet till storleken men rymde flera stora kylar, ett 500-liters ystkar och en välplanerad yta för allt en mejerist behöver.

Det var tidig morgon för mig, sen förmiddag för en mjölkbonde och därmed dags för mozzarella. Utan krusiduller och vidare förklaringar startade vi med den ljumna fjällkomjölken som enligt instruktioner stod och väntade på bänken. Värma, mäta och hälla och röra. Alltjämt medan hönor och lurviga vargponnys passerade utanför fönstret och Håkan backade fram och tillbaka med sin traktor och ensilagebal över gårdsplan, gjorde bakterierna sitt jobb i mjölken. Som parallella universum. En stund efter lunch var det dags att göra mozzarelladegen. Vi gjorde både mozzarellabollar, flätor och två stycken scamorza som vi hängde på tork senare. Resultatet blev i princip lyckat. Av Karin fick det 10 poäng och av mig 1 poäng, det beror såklart på våra olika referenspunkter och att jag alltid är förbannad på mozzarellan eftersom den inte blir lika perfekt som i min utopiska fantasi. Vi gjorde om samma sak under andra dagen.

IMG_1484

Av Karins fina ostar fick vi smaka, där särskilt grönmögelosten blev min favorit. Någon ostpress fanns inte i mejeriet men Karin berättade att de istället lade en planka över locken på ostformarna (som pressar osten) och sedan satt Karin och Håkan ovanpå plankan för att behålla presstrycket, och då pratade de om känslor och om livet – i tre fyra timmar.

Håkan bjöd oss på god mat på loftet som dignade av garn i alla dess färger. Av fårens päls och skinn görs nämligen garn och fällar, och på loftet hålls bland annat stickcafé. Kan nämna att det är Ernst som inrett loftet och undervåningen i ett program i SVT (sommartorpet) för många år sedan. I denna miljö åt vi även vår egentillverkade komozzarella och drack några glas rött vin. Hur trevligt kan man ha det egentligen?

Karin kommer lyckas med sin mozzarella. Hon behöver öva men kan det egentligen redan. Hon har passion och hjärtat på rätt ställe samt stor respekt för den fina råvaran som fjällkorna erbjuder.

Efter helgens kurs i mozzarella kan jag konstatera att det är väldigt trevligt att träffa andra likasinnade människor. Det är fantastiskt att jag kan lära mig saker om livet samtidigt som jag lär någon hur man på bästa sätt rör en pinne i ett kar med ostmassa. Kanske handlar mozzarella, eller osttillverkning eller varför inte lantbruk, om att göra något praktiskt som en tycker om, som andra också kan tycka om. Ett sätt att leva som handlar om att slippa göra saker som känns som ingentingsaker, oviktiga saker som att avrapportera tid i ett exceldokument när en istället kan städa ett golv, vända en ost eller tänka svåra tankar. Kanske handlar det om kärlek, om att få vara tillsammans, även när gårdsplan är lerig ibland, när någon blir sjuk, när 800 kunder köar för att köpa ost eller när solen lyser sina varmaste strålar över ulliga fjällkor på fälten i Vintrosa.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s