En bisyssla

Igår invintrade jag äntligen mina bisamhällen. Det innebär att ta bort alla ramar utom tio stycken, som bina får övervintra på. Kupan ser då jätteliten ut. Jag gav dem även sockerlösning att dra ner i kupan inför vintern. Snart kommer jag bekämpa mot varroa också, ett kvalster som skadar bina.

Min kompis Kalle Eklund var med och fotade bina. Han fick ha på sig bidräkt, eftersom bina är extra ilska nu under hösten.

OX8B5086

OX8B5014

Det var ganska kallt ute och jag vet att jag nu gör detta i det senaste laget. Orolig att det blivit för kallt i kupan nu när jag var där och bökade runt. Bina håller själva 30 grader och ynglena är känsliga. De sista bina som kläcks nu innan vintern är värdefulla. Jag såg till att alla ramar med yngel och eller honung på fick vara kvar i kupan. De andra ramarna tog jag hem.

OX8B5170OX8B5127

Det är nu under hösten som bina ska dra ner all sockerlösning och lägga den i ramarna, istället för honungen som jag snodde. Sedan tar jag bort foderlådan. Då sitter alla bin, tusentals av dem, i ett klot som vandrar över ramarna under vintern. Temperaturen är hela tiden runt 30 grader.

OX8B5217

Se så fina de är, mina husdjur. Jag är mycket försiktig när jag tar ur ramar och ser till att inga bin dör. Har bara blivit stucken två gånger på två år och det var för att jag själv råkade mosa ett bi med tummen.

OX8B4965

Honungen som jag fick in under hösten var mycket god. Nu väntar jag även på min mjöd som jag startade i början av augusti och som fortfarande bubblar och har sig. Har lite svårt att sova på grund av det oregelbundna bubblandet från köket. Kanske kan jag flytta in mjödtunnan i min sons rum, han är svår att väcka. Men är det lämpligt?

Är glad och tacksam för att vi har så fin natur att leva i här i Sverige, och att jag får ha en hobby som den här. Igår var en bra dag.

OX8B5162 Foto: Karl Eklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s