Smaken av en plats

Jaha då var säsongen slut för denna gång. Det gick fort. I februari kalvade de flesta bufflarna och vi startade långsamt två veckor. Sedan bara vällde mjölken in och vi var tvungna att tillverka mozzarella varje eller varannan dag, med varierande resultat. När väl mjölken blivit ”normal” i sin sammansättning och vi hade kommit in i rutinerna någon gång i mars månad så sålde vi nästan allt vi gjorde till Stockholm och vår leverantör Grönsakshallen Sorunda. Det jobbigaste var att mata kalvarna och pappa jobbade länge i ladugården varje morgon och kväll, samtidigt som han arbetade heltid på sitt jobb i Uppsala. cropped-ox8b3287_bw.jpg

Under vår och sommar sålde vi mozzarella och yoghurt till hela Sverige. Många kunder kom detta år till gårdsbutiken vilket var kul. Vi började även experimentera med en kortlagrad ost, Fredagsosten. Vi frångår alla ystningsprinciper när vi gör den. Eftersom vi fram till detta hade följt vedertagna ystprotokoll och inte fått några bra ostar struntade vi i rätt och fel och gick istället på känslan. Det visade sig att den blev riktigt bra och nu säljer vi hela enkilosostar till kunderna i butiken, som är väldigt förtjusta i den. Vi fick även möjlighet att göra ett par satser blåmögelost. Väldigt goda, och nu börjar vi få kläm på det inför nästa säsong.

11949479_777600392352938_2122130141737478647_n 11992248_10156016881455500_781816989_n

På slutet så plockade pappa massor av lingon, och vi testade att tillsätta hela lingon till ostmassan vid formning. Det blev väldigt kul när vi sedan skar upp osten. ”Smaken av en plats” är något centralt här, och något vi vill arbeta mer med. Fredagsosten med lingon får namnet ”Osten från Urskogen” och passar bra att äta med honung från mina bikupor, på bilden i form av honungsdrypande vaxkakor.

11202661_779408918838752_2319666327906973617_n 11998432_10156016862855500_3188360_n

Vi påbörjar nu arbetet med att storstäda mejeriet. Det har inte hunnits med under den hektiska säsongen. Vi undersöker även om någon ville arbeta för oss nästa säsong. En så kallad dräng/mejerist, med lite varierande enkla uppgifter. Det skulle underlätta då vi nästa år har dubblat produktionen.

Sedan är det semester och vila fram till bufflarna kalvar igen i februari. Jag avslutar med lite fina bilder från kunder. Bilderna är hämtade från Instagram.

11911361_10156016864355500_1256177267_n 804621_10156016864225500_211384321_n

11921957_10156016886010500_966007413_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s