Hur slutade historien med Råd och Rön?

Under den senaste månaden har vi på Ängsholmens Gårdsmejeri kämpat mot en drake. En tidningsdrake. Nu är det över, tidningen har erkänt sitt misstag och dessutom betalat de analyskostnader vi ådrog oss i samband med deras felpublicering. Det uppskattar vi. Råd och Rön förde över 15 000 kronor till oss häromdagen och saken kan vara utagerad. Förmodligen går det till historien och förhoppningsvis lär sig alla något av detta.

Jag lärde mig att pressfrihet går ut på att att annan fri press granskar fri press. När något inte verkar stå rätt till så ifrågasätts detta, och att det verkar fungera! Mina inlägg på här på bloggen lästes av tusentals och på Facebook delade och kommenterade många. Råd och Röns kommentarsfält på Facebook översvämmades av upprörda och ifrågasättande läsare. Så mycket att det nu har stängts ner.

Historien med svensk buffelmozzarella och löpe som Råd och Rön trodde var komjölk är nog inte slut ännu. Det verkar in bättre än att det finns SUB-mozzarellaproducenter i Italien som inte tillsätter löpe utan andra koagulanter. Det klassas isåfall som fusk. Dagens Industri, Land, UNT, Sala Allenhanda och flera tidningar uppmärksammade historien, tillsammans med SVT, Radio P1, och Radio P4. Vi får se vad som kommer fram, min del i detta är slut. Nu vill jag koncentrera mig på mozzarella. Trodde jag.

Vad som hände sedan får mig att häpna (jag trodde inte jag kunde häpna mer efter allt som hänt innan). Johan Hedberg, även kallad Matgeek gjorde en film om vad han tyckte om allt det här och publicerade detta i sin YouTube-kanal. Johan uppmanade även alla som ville, att skänka en slant till oss trots att Råd och Rön några timmar innan hade ersatt oss. Jag blev väldigt rörd när jag såg filmen, hade inte väntat mig det alls. Och responsen på filmen var stor. Min telefon tog emot det ena sms-meddelandet efter det andra med lyckoönskningar, och pengar sattes in på kontot via cyberspace. Jag var helt paff!

Vad ska nu pengarna användas till? 

Efter att ha pratat alla tre i företaget och vänt och vridit så har vi kommit fram till åtminstone en extremt vettig och viktig sak att lägga pengarna på. Vi har förstått att bidragen kommer från människor som på ett eller annat sätt är intresserade av mathantverk, mat i allmänhet, landsbygd, som kanske brinnande passion för mozzarella, eller bara är sjukt snälla. Totalt blev det 5860,37 kr och 67 personer bidrog.

Tack till er som ville hjälpa oss och tack till Johan Hedbergs initiativ. Ni har bidragit till att vi på Ängsholmens Gårdsmejeri förmodligen kommer att fortsätta med produktion av mozzarella även nästa år. Vi älskar mozzarella och bufflarna men arbetet är väldigt tungt fysiskt, både i ladugården och i mejeriet.

Min pappa som snart fyller 60 år, har hela tiden burit all mjölk från ladugården till mjölktanken. Han lyfter två fulla 45 kilos spannar med mjölk (samtidigt) och bär dom uppför trapporna. Två gånger per dag, varje dag, 280 dagar per år. Skulle ni palla det? Hans knän är sönder. Mamma som jobbar morgon i mejeriet, hon är också 60 år, hon bär i sin tur all mjölk in dit. Varannan dag, i 280 dagar. Kunde den här vardagen vara lite lättare så att vi kan fortsätta göra det vi vill göra?

Med hjälp av ert bidrag kommer vi kunna dra ett rör ut i ladugården, så att all mjölk går via röret in i tanken, och sedan från tanken in i mejeriet. Det betyder inga mer tunga marklyft för pappa och för mamma. Ett enda rör. Och det gör stor skillnad. Tack vare ert bidrag har ni faktiskt på flera sätt underlättat för oss, vilket gör att vi kan finnas kvar och göra god mozzarella till er några år till.

Vill ni fortsätta stödja oss är ni väldigt välkomna till gårdsbutiken och om ni vill på buffelsafari. Hej så länge från Linda. A96643_6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s