Försök lista ut hur jag gör

En kanske lite kaxig titel. Jag och mamma har funderat mycket på mozzarella. Faktum är att det upptar större delen av vårt liv, det enda vi pratar om och tänker på. Ofrivilligt, frivilligt, påtvingat och otvunget samtidigt.

Jag fick nyligen frågan vilken parameter jag varierar i min produktion. Jag blev helt ställd. Vad menar hen? Vilken, ett objekt, som i bestämd form? Jag försökte förklara att det inte alls fungerar sådär. Men det verkar bara som jag ljuger. Hur ska jag kunna berätta att vi kontrollerar 110 parametrar samtidigt, och att vi bara ändrar en eller några få åt gången. Ibland ändrar vi inget för att vi är fega, och för att vi är rädda att förstöra något som vi sedan inte vet vad det berodde på. Helt godtyckligt. Förbannat svårt. Ni kan ju försöka lista ut hur jag gör. Det går inte, (ibland vet jag inte själv). Bjuder här för första gången på lite bilder inifrån produktionen.

bild 2 (3)

bild 2 (2)

bild 1 (1)

bild 2 (1)

bild 5

Hade i dagarna besök av en konsult från Italien. Han hjälpte mig att förbättra min teknik, den ni ser mig utföra i det rostfria karet då jag rör mozzarella. Något han gjorde var bland annat att byta pinnen i min högra hand till min vänstra hand. Jag är högerhänt men väldigt dålig på att göra saker med höger hand. Lite kul att han såg det.

Genom att förbättra min teknik blev momentet lättare för mig, jag orkar göra mer mozzarella samtidigt och mozzarellan fick även en märkbart bättre kvalitet, enligt mig.

Hade samtidigt besök av ett par från Australien som undersökte de olika produktionssätten i Europa. Då jag fick hör hur deras myndigheter terroriserar ostproducenter blev jag förfärad. All mjölk måste pastöriseras innan den går till ostproduktion och enligt ostmästarna finns det ingen skillnad mellan pastöriserad och opastöriserad mjölk eller ost gjorde på detsamma. Min mozzarellahjärna riskerar härdsmälta med all denna felaktiga information. Gör aldrig mozzarella på pastöriserad mjölk, särskilt inte buffelmjölk, det går inte. Ni får en ost som är rund och ser ut som en mozzarella. Kanske säger nån att det smakar som en också. Men det är inte en mozzarella. Lyssna på en som gjort alla misstag.

Nu. Nu ska jag ut till gården och göra en extra sats mozzarella eftersom allt gick åt under påskhelgen. Vi ses.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s