Ett fantastiskt ögonblick

En lördag morgon ute i stallet. Snön faller tyst utanför. I ladugården är det lugnt och luktar gott av ensilage, som te. Jag betraktar en buffelko, våra blickar möts. Buffel nr 76 vaggar fram och tillbaka, skrapar med klövarna i halmen, frustar, tuggar och slickar sig om munnen. Hon har värkar. Jag kan känna med henne, har ju gjort det där själv en gång. Hon är inåtvänd men ändå uppmärksam på omvärlden och eventuellt rovdjur som kan ta henne i denna ömtåliga situation. Två gånger tidigare har hon gjort det här, detta blir hennes tredje kalv.

Jag står bredvid hennes tillfälliga halmströbädd. Rör inte på mig, gör inga onödiga ljud och försöker att inte vara ivägen. Stör jag nu, kan hennes värkarbete förlängas och kalven kan bli kvar inne magen några minuter extra.

Jag ser klövarna sticka ut nu. Huvudet kommer fram. Hon snurrar nervöst runt. Kalven som bara just nu finns till hälften ute i världen, slickar sig om munnen, den lever! Men kalven kan inte andas ordentligt. Så får buffelkon en sista värk, som driver ut kalven som landar i halmen. Kossan tittar på oss, och på sin kalv. Hon börjar slicka på den, puffa och grymta. Hon vet precis vad hon ska göra, och med en buffels klokhet även förmodligen vad som kommer att hända inom de närmaste timmarna.

OX8B1486

Kossan och kalven får bekanta sig med varandra. Kalven försöker genast ställa sig upp. Den har aldrig gjort detta men det verkar gå bra efter några försök. Vi avvaktar tyst, vi vill inte att den diar kossan men vi vill gärna att hon slickar av sin kalv.

OX8B1569Så kommer stunden då pappa Pontus försiktigt närmar sig buffeln och knyter ett snöre om hennes horn. Hon får följa med till foderbordet. Hon är snäll och följer med utan allt för stora protester. Sedan hämtar han den ännu inte så morske kalven och lägger den framför henne, startar mjölkorganen som låter med ett rytmiskt pysande. Mjölkorganen sätts på ett spänt juver och kossan som får se och lukta på sin kalv släpper ner mjölken som rinner genom slangar och ner i spannen. Mjölken är tjock och gräddig.

Buffelkalvar är kända för att vara svåra att mata med flaska. Envisa som synden är de. För att göra arbetet uthärdlig för oss skiljer vi kossan från kalven tidigt. Kossans mjölk kommer kalven få äta framför sin mamma första gången. Kort därefter skiljer vi på kalv och buffel. Smärtsamt för båda, oss också. Detta är industrins baksida.

Vi följde våra hjärtan under det första året med bufflar genom att låta buffelkon gå med sin kalv tillsammans under några timmar och till och med dagar. Detta resulterade i smärtsamma separationer, stressade djur, vilt råmande bufflar samt kalvar som var dåligt präglade på oss och som nästan inte gick att mata vid medvetande. Vi har lärt oss av misstagen.

OX8B1561

Pontus bär den nyfödda kalven genom snön in till stallet där kalvarna bor. Här kommer den få mat flera gånger per dag med en flaska. Och mjölken är från dens egen mamma. Jag passar på att varje dag klappa och klia kalven, massera den lite på magen och prata med den. På bilden lyfter den på svansen för att visa sin välvilja. Snart får den kompisar för kalvarna kommer nu på Ängsholmens Gård i tät följd. Kalvarna blir faktiskt så tama att de när de närmar sig 200 kg i slutet av sommaren, riskerar att älska ihjäl mig ute i hagen eftersom de helst vill vara i knät.

Inom några dagar börjar vi samla mjölkprover för att delta i en studie från SLU, (Sveriges Lantbruksuniversitet). Forskarna ska undersöka buffelmjölken och hur den skiljer sig åt mellan olika bufflar. Dessutom ska de koppla resultaten till den buffelmozzarella jag tillverkar i mejeriet. Jag öppnar samtidigt vår gårdsbutik lördagen den 31 januari för er som är sugna på buffelyoghurt.

OX8B1643

Som vanligt, cred till min kompis fotograf Kalle Eklund. En frysande hjälte!

En reaktion på ”Ett fantastiskt ögonblick

  1. Åhhhh så fint så fint så fint… Snurvel (jag är inte alls blödig…).
    När är hjältar. Kloka som bufflar och du skriver så fint och pedagogiskt.
    Tack Linda

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s