Bufflar och deras SPA

När bufflarna går på våra gamla betesängar ägnar de varma dagar åt att gräva stora hål. I hålen finner de svalka och kan täcka pälsen med jord så att den skyddar mot solen. När regnet faller blir hålet vattenfyllt och bufflarna bökar runt i detta hål med stor målmedvetenhet och beslutsamhet. Hur tror ni att det blir när vi ska plöja upp detta fält igen sen? Vilken traktor klarar dessa surhål, en bandvagn?

Bufflar_2

Bufflar_1 - Kopia

Bufflar_3

En dag rymde bufflarna och grävde upp infiltrationen till hushållets avlopp. Där låg de och mös i godan ro. Vi fick jaga ut dem och stängsla runt infiltrationen. Men de smarta djuren gjorde ett större hål nedströms. Så vattnet från poolen de gjort i infiltrationen rann ner till det nya hålet. De hann mysa lite till innan de helt sonika fick byta hage. Att gräva ny infiltration var inte billigt och det verkar i skrivande stund fortfarande inte vara klart.

Det fick bli så att djuren dagligen fick bada i ån istället. Där betar de vass och oljar in sig med dy så att de luktar riktigt unket. Några bufflar är så modiga att de simmar omkring i ån. Ibland försvinner de under ytan. Jag tror inte dom simmar, utan snarare går på botten. Känner de något spännande som späda skott och blad, så doppar de huvudet och äter på det. Sedan simmar de en bit och dyker upp på ett annat ställe. Kul att titta på! Tänk om kossor betett sig på det här sättet.

De två vallhundarna vi har har fått anpassa sin vallningstaktik. När de flesta i gruppen badat klart och gått och ställt sig på led hemåt igen, får hundarna hoppa ner i vattnet och omringa de knappt synliga bufflarna som finns kvar. Kolla noga efter små svarta huvuden i vattnet, det är bufflar. I vassen på andra bilden är det nog en hund. Allt är upp och ner på Ängsholmen ibland.

bild 1 (17)

bild 4 (8) - Kopia

Cred till Kalle Eklund som fotat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s