De svenska vattenbufflarnas arbete med våtmark i Uppland

Under lördagen den 1 november lade jag och min pappa Pontus ut staketstolpar i ett område nära sjön Tämnaren. Bakom mig ser ni buskar och sly, samt ett gammalt taggtrådsstaket. Alla dessa har nu sina dagar räknade. Syftet är att Ängsholmens vattenbufflar skall beta rent, rulla sig, bada och leva omkring så att området på nytt blir vackert och rikt på djur- och växtliv.

10649946_636138149832497_3247259010933772968_n

Bufflar kan nämligen användas för att ”restaurera” våtmark. Eftersom marken årligen svämmas av vattnet från Sörsjön, som ligger precis innan Tämnaren, är det en blöt mark och vanliga kossor har svårt att gå på den. Bufflarnas stora fötter, korta ben och envisa (och badsugna) sinne, är som skapta för denna typ av mark. Bufflarna kommer vara i sitt esse. Det är mycket trevligt för oss, att få använda djuren till vad de är gjorda för. Vi som besöker Sörsjön kommer att kunna se ner till vattnet, och kanske blir någon fågelskådare extra lycklig. Alternativet till att ha djur på denna mark är att fräsa hela området med en slags harv. Detta kostar naturligtvis massor av pengar för länsstyrelsen.

Som barn var jag ofta vid dessa hagar kring den långsamma ån och Sörsjön. Röda kor betade i hagen, och drack vatten från ån. Jag vågade aldrig klappa kvigorna men de var jättefina och nyfikna. Det fanns inte en buske så långt ögat kunde nå. Vi fiskade från dammen fast vi inte fick, ramlade man kunde man sugas ner under vattnet och genom dammluckorna. Det var spänning! Ån hade gott om gäddor och vid några tillfällen såg jag en simmande snok. Hemma på gården har vi ett växthus med fiskar i stora tankar som göder tomatplantorna via ett pumpsystem. Varje vår håvade vi upp fina abborrar och cyklade hem med dem till växthuset där de fick leva under sommaren.

Tiden gick och jag blev stor, ville inte fiska längre. Bönderna i området försvann under 90-talet, kossorna försvann, och marken växte igen. Mer vatten i området ledde till vattensjuk mark. Idag fiskar pappa abborrar till växthuset men stället är inte lika inbjudande som förr. Vi tror att bufflarna kommer göra ett bra jobb med marken där. De behöver bara en säsong på sig, så kommer det vara platt och fint.

Kanske kan människor som är intresserade av att komma ut i naturen, också känna glädje över att få se betande djur i hagarna? Bufflar är snälla och nyfikna, och kommer gärna fram och glor på förbipasserande. Stanna gärna och prata med dem och glo tillbaka, det gillar de.

Vi får EU-stöd för de betande djuren och länsstyrelsen hjälper till med att snickra hörnen till hagarna. Resten gör vi själva, den som vill hjälpa till är varmt välkommen, 10 hektar stängsling görs inte över en natt precis. Hoppas vi även kan inspirera andra till att investera i vattenbufflar, då de ser vilken nytta man kan ha av dem.

Ängsholm 543

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s